Paylaş
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayımlanan yeni bir analiz, dünya genelinde her beş çocuktan birinin, büyükbabasının yaşadığı döneme kıyasla iki kat daha fazla “aşırı sıcak gün” yaşadığını ortaya koydu. Bu durum, yaklaşık 466 milyon çocuğu etkiliyor.
MediaCH
Analiz, 1960’lar ile 2020-2024 yılları arasındaki sıcaklık ortalamalarını karşılaştırarak, aşırı sıcak günlerin (35 derece üzerindeki günler) ne kadar hızlı ve büyük bir ölçekte arttığını gözler önüne serdi. UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, “En sıcak yaz günleri artık normalleşmiş gibi görünüyor. Aşırı sıcaklar, çocukların sağlığını, refahını ve günlük yaşamlarını olumsuz etkiliyor” dedi.
UNICEF’in verilerine göre, 16 ülkede çocuklar, altmış yıl öncesine göre yılda bir ay daha fazla aşırı sıcak gün yaşıyor. Örneğin, Güney Sudan’da çocuklar, 1960’larda yıllık ortalama 110 gün aşırı sıcak yaşarken, bu sayı son on yılda 165 güne yükselmiş durumda. Paraguay’da ise bu rakam 36 günden 71 güne çıktı.
Batı ve Orta Afrika’daki çocuklar, dünya genelinde aşırı sıcak günlere en fazla maruz kalan ve zamanla en büyük artışları yaşayan grubu oluşturuyor. Bölgede 123 milyon çocuk – bölgedeki çocukların %39’u – yılda en az 95 günü 35 derece üzerindeki sıcaklıklarda geçiriyor. Mali’de bu sayı 212 gün, Nijer’de 202 gün, Senegal’de 198 gün ve Sudan’da 195 gün olarak kaydedildi.
Aşırı sıcakların, çocukların sağlığı üzerindeki etkileri ise oldukça endişe verici. Vücutta oluşan ısı stresi, özellikle çocuklar ve hamile kadınlar için ciddi tehditler oluşturuyor. Bu durum, gebelik komplikasyonlarına, düşük doğum ağırlığına ve prematüre doğuma neden olabilirken, çocuklarda yetersiz beslenme ve sıcağa bağlı hastalıklar gibi kronik rahatsızlıkları da tetikliyor.
Analiz, aşırı sıcakların sadece arttığını değil, aynı zamanda daha şiddetli, uzun süreli ve sık görüldüğünü de ortaya koyuyor. 100 ülkeyi kapsayan çalışmaya göre, dünya genelinde çocukların yarısından fazlası, altmış yıl öncesine göre iki kat daha fazla sıcak hava dalgasına maruz kalıyor. ABD’de ise 36 milyon çocuk, altmış yıl öncesine göre iki kat daha fazla sıcak hava dalgasına, 5,7 milyon çocuk ise üç kat daha fazlasına maruz kalıyor.
İklim değişikliğiyle ilgili tehlikelerin çocuk sağlığı üzerindeki etkileri, aynı zamanda gıda ve su güvenliği, altyapı hasarı, eğitim gibi hizmetlerde aksamalara ve yerinden edilmelere neden olarak daha da artıyor. Bu etkilerin şiddeti, çocukların sosyoekonomik durumu, cinsiyeti, yaşadıkları yer ve mevcut sağlık durumu gibi değişkenlere bağlı olarak artış gösteriyor.
UNICEF, Paris Anlaşması’na taraf olan tüm devletlere, önümüzdeki aylarda yeni ulusal iklim planlarını (Ulusal Katkı Beyanları, NDC 3.0) sunmaları çağrısında bulundu. Bu planlar, önümüzdeki on yıl için iklim eylemlerinin yol haritasını belirleyecek.