Paylaş
Okullarda hijyen ve sağlıklı yemek talebi büyüyor. Ekmek ve Gül platformu, yetkilileri göreve çağırırken, velilere ve eğitim emekçilerine de mücadeleye katılma çağrısı yaptı. EMEP Milletvekili Sevda Karaca, sorunları meclise taşıdı.
MediaCH
Yeni eğitim – öğretim yılının başlamasından bu yana okullarda yaşanan hijyen sorunları ve sağlıklı yemek eksikliği, öğrenci sağlığını tehdit ediyor. Ekmek ve Gül platformunun yaptığı açıklamada, “Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek de temizlik de her çocuğun hakkı!” vurgusu yapılırken, devletin çocukların sağlığı için gerekli adımları atmaktan geri durduğu belirtildi. Platform, tüm velilere ve eğitim emekçilerine, çocukların hijyenik bir ortamda eğitim alması için harekete geçme çağrısında bulundu.
Açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeterli temizlik personeli istihdam etmediği, bu nedenle velilerin okulları temizlemek zorunda bırakıldığı ifade edildi. Temizlik koşullarının yetersizliği nedeniyle hastalıkların hızla yayıldığına da dikkat çeken Ekmek ve Gül Platformu, yetkilileri bu sorunu çözmek için göreve çağırırken; velilere, eğitim emekçilerine, kadın ve çocuk örgütlerine, veli derneklerine de ses çıkarma çağrısı yaptı.
Açıklamanın tam metnine buradan erişebilirsiniz.
Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek de temizlik de her çocuğun hakkı!
Okulların açılması üzerinden bir ay geçti ve bu bir ay çocuklar pislik içerisinde eğitim alıyorlar. Kullanılamaz ve mikrop dolu tuvaletler, ağzına kadar dolmuş çöp kutuları…
Milli Eğitim Bakanlığı, temizlik personeli istihdam etmek bir yana, aylık 6 bin liraya haftanın 3 günü güvencesiz bir şekilde özellikle kadınları okullarda temizlik işi için çalıştırmak istiyor; adına da İşgücü Uyum Programı diyor. Yetersiz temizlik personeli ve yeterli bütçenin ayrılmaması sebebiyle okul idareleri velileri temizliğe çağırıyor. Veliler çocukları pis sınıflarda eğitim almak zorunda kalmasın diye dönüşümlü olarak okul temizliğine gidiyorlar. Okulların açılmasının üzerinden iki hafta geçmeden çocuklar arasındaki hastalıklar had safhaya ulaştı.
Devlet çocukların eğitimi için ne temiz ve hijyenik bir ortamı oluşturuyor, ne eğitim ve sağlık haklarını doğrudan engelleyen açlığının önüne geçiyor. Çocuklara okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek vermeyen devlet, çocukların eğitim aldığı mekanları temiz tutacak önlemleri almaktan bile geri duruyor.
Velileri çocukların sağlığı, hayatı ile sınıyorlar. Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek de hijyenik bir ortam da her çocuğun hakkı!
Okulları rezil bir durumda bırakıp velilere de çocuğunuz sağlıklı olsun istiyorsanız elinizi cebinize atın diyorlar. Bunu kabul etmiyoruz!
Tüm okullarda bu sorunun çözümü için iktidarı, Milli Eğitim Bakanlığını, Sağlık Bakanlığını sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.
Ancak hangi talebimiz, hangi sorumluluk bizler yan yana gelip güçlü bir şekilde istemedikçe gerçekleşti? Okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemeğin her çocuğa verilmesi için yan yana geldiğimiz gibi okullarda temizlik sorununun devlet tarafından çözülmesi için de bir aradalığımızı büyütelim.
Eğitimde çocuklara ayrılmayan bütçe her şeyde olduğu gibi velilerin sırtına yıkılıyor. Oysa bu sorumluluğu alması gerekenler çok net! Tüm velilere, eğitim emekçilerine, kadın ve çocuk örgütlerine, veli derneklerine çağrımızdır: “Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek de hijyenik bir ortam da her çocuğun hakkı!” demek için okullarda, okul önlerinde yan yana gelelim. Bu hakkın gereklerinin yerine getirilmesi için ses çıkartalım!
EKMEK VE GÜL
Sorunlar meclis gündeminde
EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, bu durumu meclis gündemine taşıyarak TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. Karaca, “Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek de temizlik de her çocuğun hakkı” talebini meclis kürsüsünden dile getirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeterli temizlik personeli istihdam etmek bir yana, İşgücü Uyum Programı adı altında kadınları düşük ücretlerle güvencesiz çalıştırdığını belirten Karaca, “Veliler çocuklarının hayatı ile sınanıyor” diyerek, devletin sorumluluğunu yerine getirmediğini ifade etti.
“Kadınları ve çocukları korumak devletin görevidir”
Karaca ayrıca, ülkede kadın cinayetlerinin giderek artmasına rağmen iktidarın bu konuda gerekli adımları atmadığını ve yasal düzenlemelerin yetersiz olduğunu da belirtti. Kadınların eşitlik ve güvenlik taleplerinin göz ardı edildiğini ifade eden Karaca, “Kadınları ve çocukları korumak devletin görevidir” diyerek kamu kurumlarına yüklenen sorumluluklara dikkat çekti.
Karaca, Meclis’te “Çocukların Her Türlü Şiddet, İhmal ve İstismardan Korunması ve Sağlıklı Gelişimlerinin Desteklenmesi” amacıyla kurulan komisyona da değindi. Bu komisyonun önemli bir adım olduğunu belirten Karaca, çalışmalarının sadece göstermelik kalmaması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, geçmişte benzer komisyonların oluşturulduğunu hatırlatarak, 2016 yılında Karaman’da Ensar Vakfına bağlı bir yurtta yaşanan cinsel istismar skandalı sonrasında kurulan “Çocuk İstismarını Önleme Araştırma Komisyonu”nun sonuçlarının hayata geçirilmediğini hatırlattı.