Paylaş
İSİG Meclisi verilerine göre Türkiye’de 2024 yılında en az 71 çocuk çalıştırılırken hayatını kaybetti.
MediaCH
Türkiye’de çocuk yaşta çalıştırılma, yıllardır süregelen bir sorun olarak varlığını sürdürüyor. 2017-2023 yılları arasında uygulamaya konulan “Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Ulusal Programı” ve 2018 yılının “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı” ilan edilmesine rağmen, istenilen sonuçlara ulaşılamadı.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre, 2024 yılında en az 71 çocuk çalıştırıldığı sırada hayatını kaybetti. 2013-2024 yılları arasında ise bu sayı en az 742’ye ulaştı. 2024, çalıştırılan çocuklar arasında en fazla can kaybının yaşandığı yıl olarak kayıtlara geçti.

Raporda, çocukların çalıştırılması nedeniyle yaşanan ölümlerin giderek kentlere kaydığı ve bunun devlet politikalarıyla desteklendiği belirtildi. Rapora göre, tarım sektöründe çalıştırılan çocukların ölümleri hâlâ ilk sırada yer alsa da sanayi ve inşaat alanlarında kayıplar hızla artıyor. Kentsel yoksulluğun derinleşmesi, Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) yaygınlaşması ve Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) gibi programlarla çocuk emeğinin sistematik olarak kullanılması, bu ölümleri kent merkezlerine taşımış durumda.
Ölüm oranı tarımda Azalırken, Sanayide Arttı
Son on yılda Türkiye’de en fazla çalıştırılan çocuk ölümünün yaşandığı sektör tarım oldu. İSİG verilerine göre, 2013-2024 yılları arasında tarım ve orman işkolunda 402 çocuk hayatını kaybetti. Ancak tarımdaki ölümler her yıl azalırken, sanayi ve inşaat sektörlerinde artış gözlemlendi. 2014 yılında tarımda ölen çocukların oranı yüzde 61 iken, 2024’te bu oran yüzde 31’e düştü. Buna karşılık, sanayide hayatını kaybeden çocukların oranı yüzde 25’e yükseldi.
Raporda, MESEM uygulamasının, sanayide çırak ve kalfa olarak çalıştırılan çocukların sayısında büyük bir artışa sebep olduğu vurgulandı. Son bir buçuk yılda MESEM kapsamında çalıştırılırken ölen çocuk sayısının 12’ye ulaştığı belirtildi. Ayrıca, son yıllarda 15-17 yaş grubunda moto kurye olarak çalışan çocukların ölüm oranında da belirgin bir artış yaşandı.
Çalıştırılan göçmen çocukların durumu ise özellikle dikkat çekiyor. En az 86 göçmen çocuk çalıştırılırken hayatını kaybetti, bunların 76’sını Suriyeli çocuklar oluşturdu.
