Paylaş
UNICEF verilerine göre, 2024, çatışmaların çocuklar üzerindeki etkisinin tarihteki en kötü düzeye ulaştığı yıl oldu. Eğitimden sağlığa, beslenmeden psikolojik sorunlara kadar birçok alanda çocuklar ağır bedeller ödedi.
MediaCH
2024 yılında silahlı çatışmaların çocuklar üzerindeki etkisi, tarihte kaydedilen en kötü düzeye ulaştı. UNICEF’in son verilerine ve küresel eğilim değerlendirmelerine göre, milyonlarca çocuk çatışmalı bölgelerde yaşıyor veya yaşadığı bu bölgelerden göç etmek zorunda kalıyor. Hak ihlallerine uğrayan, yaralanan, eğitimden mahrum kalan, sağlık hizmetlerine erişemeyen ve yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybeden çocuk sayısı arttı.
Çatışmalı bölgelerde yaşayan çocuk sayısı rekor seviyede
UNICEF’in tahminlerine göre, 473 milyondan fazla çocuk – dünya genelindeki her altı çocuktan biri – çatışma bölgelerinde yaşıyor. Bu, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana kaydedilen en yüksek sayı. 1990’larda bu oran %10 civarındayken, günümüzde %19’a kadar yükselmiş oldu. Ayrıca 2023’ün sonunda, 47,2 milyon çocuk çatışma ve şiddet nedeniyle yerinden edilmişti. Çatışmalardaki artış, özellikle Haiti, Lübnan, Myanmar, Filistin ve Sudan gibi bölgelerde, önümüzdeki yıllarda bu sayının daha da artabileceğini gösteriyor.
UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, 2024’ün, UNICEF tarihinin çatışmalı bölgelerdeki çocuklar açısından en kötü yıllarından biri olduğunu belirtti: “Bu, bizim yeni normalimiz olmamalı. Dünyanın kontrolsüz savaşları nedeniyle bir çocuk neslinin zarar görmesine izin veremeyiz.”
52 milyondan fazla çocuk okula gidemedi
2024 yılında çatışmalardan etkilenen ülkelerde 52 milyondan fazla çocuğun okula gidemediği tahmin ediliyor. Gazze Şeridi ve Sudan gibi bölgelerde çocuklar bir yıldan fazla süredir eğitime erişemedi. Okulların zarar görmesi, yıkılması ya da farklı amaçlarla kullanılması, eğitim altyapısını tahrip etti ve çocukları geleceğe hazırlama kapasitesini ciddi şekilde azalttı. Ukrayna, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Suriye gibi ülkelerde de benzer sorunlar devam etti.
Çatışmalar, sağlık hizmetlerini de olumsuz etkiledi. Aşılanmamış çocukların %40’ı çatışmalardan etkilenen ülkelerde bulunuyor. Temel sağlık hizmetlerine erişim eksikliği, kızamık ve çocuk felci gibi salgınlar hastalıkların yayılmasına yol açtı.
Artan açlık ve psikolojik sorunlar
Çatışma ortamlarında büyüyen çocuklar; şiddet, yıkım ve sevdiklerinin kaybıyla depresyon, kâbus, uyku bozukluğu gibi psikolojik sorunlar yaşadı.
Ayrıca, çatışmaların gıda sistemleri üzerindeki olumsuz etkileri açlığı artırdı. Sudan’ın Kuzey Darfur bölgesinde 2017’den bu yana ilk kez kıtlık tespit edildi. UNICEF verilerine göre, 2024 yılında çatışmalardan etkilenen beş ülkede yarım milyondan fazla kişi en üst düzey gıda güvensizliği koşullarında yaşadı.
Ağır hak ihlalleri arttı
Birleşmiş Milletler’in verilerine göre, 2023 yılında 22 bin 557 çocuğa yönelik 32 bin 990 ağır ihlal kayıtlara geçti. Bu durum, Güvenlik Konseyi’nin çocuğa karşı şiddet olaylarını izlemeyi zorunlu hale getirmesinden bu yana en yüksek seviyeyi temsil etti. Haiti’de çocuklara yönelik cinsel şiddet olaylarında yaşanan %1000’lik artış, bu bölgelerdeki durumu daha da kaygı verici hale getirdi.