Yeni Rapor: Sosyal Medya Şirketlerinde Çocuk Güvenliği Değişiklikleri

social medya
Paylaş

Londra Ekonomi ve Siyaset Bilimi Okulu’ndaki Dijital Gelecek Merkezi ve 5Rights Foundation’dan araştırmacıların hazırladığı rapor, Meta, Google, TikTok ve Snap gibi şirketlerin 2017-2024 döneminde 128 çocuk güvenliği ve gizliliğiyle ilgili değişiklik yaptığını ortaya koydu.

Raporda özellikle, İngiltere’de 2021’de yürürlüğe giren “Yaşa Uygun Tasarım Kuralları (AADC)” ile birlikte 2021 yılında bu değişikliklerin en yüksek seviyeye ulaştığı tespit edildi. Çocuk Yasası olarak da bilinen AADC, çocukları çevrimiçi zararlardan korumaya odaklanıyor.

Dört şirketin 2017-2024 arasında yaptığı değişikliklerin önemli bir kısmı (63) ‘varsayılan’ kategorisinde yapıldı. Bu kategori, bir hizmetin tasarımında değişiklikler yapılarak varsayılan korumaların sağlandığı yerdir.

Rapora göre, şirketlerin öncelik verdiği diğer bir alan ise, kullanıcıların veya ebeveynlerin belirli platform özelliklerini kontrol etmelerini sağlayan gizlilik ve güvenlik araçlarının tanıtılmasıydı.

Ancak atılan olumlu adımlara rağmen rapor, şirketlerin düzenlemelere yanıt olarak ebeveyn denetimleri gibi araçlara aşırı derecede bağımlı olduğunu ve bu önlemlerin etkinliğinin düşük olduğunu belirtiyor.

Araştırmacılar ileriye dönük olarak çocuk güvenliği mevzuatını ve düzenlemelerini iyileştirmek ve çocukların çevrimiçi ortamda daha iyi korunmasını sağlamak için on bir öneri belirledi. Bunlar arasında; şirketlerin ayrı ayrı çalışmak yerine, en iyi uygulamaları tanıtmak için sektörler genelinde çalışmasının zorunlu kılınması, düzenleyicilerin iyi uygulamalara ilişkin beklentilerini yayınlamaları, çocuk güvenliği değişikliklerinin şeffaf bir şekilde günlüğe kaydedilmesiyle çocuk güvenliği araştırmalarında kullanılan verilere daha kolay ulaşılmasını sağlayacak zorunlu bir erişimin gerekliliği gibi maddeler bulunuyor.

Araştırmacılar ilerleyen dönemlerde, kaydedilen gelişmeleri değerlendirmek için araştırmayı tekrarlayacaklarını belirtti.

Paylaş