Van’da Sosyal Psikoloji Paneli Düzenlendi

Van’da Sosyal Psikoloji Paneli Düzenlendi
Paylaş

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Psikoloji Topluluğu tarafından düzenlenen panelde, çocuk intiharları ve ergenlik farkındalığı gibi konular ele alındı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Psikoloji Topluluğu tarafından düzenlenen 1. Sosyal Psikoloji Öğrenci Paneli’nde, çocuklara yönelik kritik konular ele alındı. “Toplum ve Birey: Sosyal Psikolojinin Güncel Yorumları” başlığıyla gerçekleşen etkinlikte, özellikle çocuk intiharları ve ergenlik dönemine ilişkin farkındalık konuları ön plana çıktı. Panelde İlk oturumun moderatörlüğünü Dr. Öğretim Üyesi Gaye Zeynep Çenesiz üstlenirken ikinci oturumun moderatörlüğünü Prof. Dr. Mehmet Zeki Duman yaptı.

Ergenlik Farkındalığı ve Cinsel Eğitim Üzerine Tespitler

İlk oturumda “Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Ergenlik Farkındalığı ve Cinsel Eğitim” başlığıyla sunum yapan Sida Hisak, ergenlik döneminde çocukların yaşadığı fiziksel ve duygusal değişimleri detaylı bir şekilde ele aldı. Hisak, bu değişimlerin cinsel kimlik, toplumsal cinsiyet ve siber zorbalık gibi çok boyutlu etkilerini açıklayarak, özel alan, mahremiyet ve onay kavramlarının öğretiminde aile ve okulun önemine dikkat çekti.

Hisak, ayrıca çocuklara destek sunabilecek resmi ve sivil kurumlardan yardım alma yollarına da değindi. Sunumunda öne çıkan bir diğer başlık ise Türkiye’de cinsel eğitimin yetersizliği oldu. Hisak, “Türkiye’de cinsel eğitim kavramı, genellikle tabu olarak görülüyor. Bu alanda yeterli bir müfredat bulunmuyor. Diğer ülkelerde uygulanan başarılı yaklaşımları inceleyerek örnek almamız gerekiyor” dedi.

Çocuk İntiharları: Sebepler ve Çözüm Önerileri

İkinci oturumda “Türkiye’de Çocuk İntiharları” konulu sunumuyla Arya Yiğit, çocuk intiharlarının nedenlerini ve çözüm yollarını ele aldı. Yiğit, çocuk intiharları konusunda yanlış bilinen algıları düzelterek, intiharların temel sebeplerinden bahsetti. Sunumunda istatistiklere de yer veren Yiğit, erken müdahale ve rehberlik hizmetlerinin hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Yiğit, “Çocuk intiharlarının artmasını sadece sayılarla değil, bu sayıların arkasındaki gerçekliklerle ele almalıyız” diyerek toplumsal farkındalığa dikkat çekti.

Her iki oturumda da sunumlar veriler ve görsel materyallerle desteklenirken, katılımcılar on beş dakikalık sunumlar yaptı. Panelde ayrıca, Tükenmişlik, Empati ve İş Doyumu, Yapay Zeka ile Terapi, İkna: Tutum Değiştirme Sürecine Genel Bir Bakış, Türkiye’de Sosyal Medya Bağımlılığı, Anayasal Güvence ve Nefret Suçları gibi başlıklar da ele alındı. Çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katıldığı panel, soru – cevap bölümünün ardından sona erdi.

Paylaş