Paylaş
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNICEF tarafından yayımlanan yeni verilere göre, 2023 yılında küresel çocukluk çağı aşılama kapsamı, pandemi öncesi seviyelere dönmek bir yana, daha da geriledi. 2019 seviyelerine ek olarak 2,7 milyon çocuk daha ya hiç aşılanmadı ya da yetersiz aşılandı.
MediaCH
UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, birçok ülkenin halen çok sayıda çocuğu aşılayamadığını belirtti ve aşı açığının kapatılması için küresel bir çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Russell, “Hükümetler, yerel liderler ve tüm ortaklar bu çabalara dahil olmalı; her bir çocuğun aşılanmasını sağlamak ve genel sağlık hizmetlerini güçlendirmek için birinci basamak sağlık hizmetlerine ve toplum çalışanlarına yatırım yapılmalı” dedi.
WUENIC’in (DSÖ/UNICEF Ulusal Bağışıklama Kapsamı Tahminleri) verilerine göre, difteri, tetanos ve boğmaca (DTP) aşısının üç dozunu alan çocukların sayısı 2023 yılında %84’te (108 milyon) kaldı. Ancak, tek bir doz aşı bile almayan çocukların sayısı 2022’de 13,9 milyon iken 2023’te 14,5 milyona yükseldi.
Aşılanmamış çocukların yarısından fazlası, güvenlik, beslenme ve sağlık hizmetlerine erişemedikleri veya yetersiz düzeyde eriştikleri 31 hassas ve çatışmadan etkilenen ülkede yaşıyor. Bu nedenle bu çocuklar, önlenebilir hastalıklara karşı özellikle savunmasız durumda.
Kızamık Aşısında Ciddi Gerileme
Veriler, ölümcül kızamık hastalığına karşı aşılanma oranlarındaki artışın durduğunu ve neredeyse 35 milyon çocuğun hiç aşılanmadığını ya da yalnızca kısmi koruma sağlayan dozları aldığını gösterdi. 2023 yılında, dünya genelinde çocukların yalnızca %83’ü rutin sağlık hizmetleri aracılığıyla kızamık aşısının ilk dozunu alırken, ikinci doz aşıyı olan çocukların sayısı %74’e düştü. Bu oranlar, salgınları önlemek ve kızamığın ortadan kaldırılmasına yönelik hedeflere ulaşmak için gereken %95’lik kapsamın oldukça altında kaldı.
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Kızamık salgınları, bağışıklama hizmetlerindeki problemleri gözler önüne seriyor. Bu sorun çözülebilir çünkü kızamık aşısı ucuzdur ve erişilmesi en zor yerlere bile ulaştırılabilir” dedi.
HPV Aşılamasında Umut Işığı
Yeni veriler, bazı olumlu gelişmelere de işaret etti. Rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan HPV aşısının en az 1 dozunu alan ergenlik çağındaki kız çocuklarının oranı 2022’de %20 iken 2023’te %27’ye yükseldi. Bu artış, büyük ölçüde Bangladeş, Endonezya ve Nijerya gibi GAVI (Çocuk Aşı Girişimi) destekli ülkelerdeki uygulamalarla sağlandı. Gavi CEO’su Dr. Sania Nishtar, “HPV aşısı, Gavi’nin portföyündeki en etkili aşılardan biri. Artık daha fazla genç kadına ulaşıyor olması sevindirici. Ancak yapacak daha çok işimiz var” dedi.
UNICEF’in gençlere yönelik dijital platformu U-Report üzerinden 400 binden fazla kullanıcıyla yapılan anket, HPV hakkında bilgi eksikliğini ve aşıya erişilebilirliğin arttırılması gerekliliğini ortaya koydu.
Hedeflere Ulaşmak İçin Yerel Düzeyde Eylem Gerekli
Bazı bölgelerde az da olsa ilerlemeler kaydedilmiş olsa da, 2030 Aşı Gündemi (IA2030) hedeflerine ulaşmak için çabaların hızlandırılması gerekiyor. IA2030 Ortaklık Konseyi, rutin aşılamayı birinci basamak sağlık hizmetlerinin bir parçası haline getirmek ve yaygınlaştırmak için ülke liderlerine destek çağrısında bulundu. Konsey ayrıca, aşılama hizmetlerini güçlü politikalar, toplumsal rehberlik ve sürdürülebilir finansmanlar ile desteklemeyi tavsiye etti.