Paylaş
Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Çalışma Grubu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) uygulamaları çerçevesinde çocuk işçilerin çalıştırılması ve yaşanan iş cinayetleri hakkında açıklama yaptı.
MediaCH
TMMOB, resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Türkiye’de her gün en az beş işçinin işyerlerinde hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, bu ölümlerin basit teknik tedbirlerle önlenebilir olduğunu ancak gerekli önlemlerin alınmadığını vurguladı. Açıklamada, yaşanan ölümlerin kaza olarak nitelendirilemeyeceği, aksine iş cinayeti olarak değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi
Son olarak Konya’da 17 yaşındaki MESEM öğrencisinin çalışırken hayatını kaybettiği belirtildi. Bu tür olayların çocuk işçiliğinin yasal bir kılıf altına sokulmasıyla meydana geldiği kaydedildi.
Kabul Edilemez Bir Uygulama
TMMOB açıklamasında, çocuk işçiliğinin ulusal ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu hatırlatılarak, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre 18 yaşından küçük herkesin çocuk sayılacağı vurgulandı. Açıklamada, MESEM uygulamasının çocuk işçiliğine yasal bir zemin hazırladığı ve bu durumun kabul edilemez olduğu ifade edildi.
TMMOB, MESEM uygulamasının eğitim olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek, çocukların ve gençlerin temel bilgi, bilim, beceri ve duyarlılık kazanmaları gerektiğini, ancak bu uygulama ile işletmelerde ucuz işgücü olarak kullanıldıklarını savundu. Ayrıca, MESEM uygulaması altında çocuk işçiliğinin artmasının, yoksullukla doğrudan ilişkili olduğu da belirtildi.
Daha Etkin Adımlar Atılmalı
TMMOB, yaşanan çocuk işçi ölümlerinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın 81 ildeki valiliklere, ilgili bakanlıklara ve kurumlara genelgeler gönderdiğini hatırlatarak, bu adımların yeterli olmadığını savundu. Açıklamada, MESEM uygulamasına son verilmesi ve bu süre zarfında uygulamanın yapıldığı işyerlerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince özel denetim programları kapsamında denetlenmesi talep edildi.
Son olarak, çocuk işçiliği ile etkin mücadele edilmesi gerektiğine vurgu yapan TMMOB, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) yalnızca bakanlıklarla değil, sendikalar ve meslek örgütleriyle de işbirliği yapması gerektiğini belirtti.
TMMOB, örgün eğitimin en az 12 yıl zorunlu hale getirilmesi ve yoksul ailelerin çocuklarına eğitim bursu sağlanarak, MESEM uygulamasının tamamen kaldırılması gerektiğini savundu.