Paylaş
Telegram, çocuk istismarı materyallerinin tespiti ve kaldırılması amacıyla uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapmayı reddediyor. Şirketin, çocuk cinsel istismarı içeriğiyle mücadelede yetersiz kaldığı da belirtiliyor. Ayrıca, Telegram’ın şeffaflık raporları ve medya ilişkileri konusundaki eksiklikleri eleştiriliyor.
MediaCH
Telegram, dünya genelinde çevrim içi platformlarla iş birliği içinde çocuk istismarı materyallerini bulmak, bildirmek ve kaldırmak için çalışan Ulusal Kayıp ve İstismara Uğrayan Çocuklar Merkezi (NCMEC) ve İngiltere merkezli İnternet İzleme Vakfı (IWF) gibi kuruluşlara katılmayı reddediyor. NCMEC’in verilerine göre, ABD’deki teknoloji firmalarının büyük çoğunluğu bu programa katılırken, Telegram bu konuda talepleri sürekli olarak yanıtsız bırakıyor.
Durov Hakkında Suçlamalar
BBC’de yer alan habere göre, Pavel Durov’un CEO’luğunu yaptığı Telegram, dünya genelinde 950 milyondan fazla kayıtlı kullanıcıya sahip. Ancak şirket, çocuk istismarı içeriğiyle mücadele konusunda yeterince hızlı ve etkili bulunmuyor. Yetkililerle işbirliği yapmadığı gerekçesiyle Durov hakkında uyuşturucu ticareti, çocuk cinsel istismarı içeriği ve dolandırıcılıkla ilgili soruşturma yürütülüyor.
BBC’ye konuşan IWF sözcüsü, Telegram’ın çocuk cinsel istismarı materyalini kaldırmak için iş birliği yapmadığını belirterek, “Son bir yılda Telegram ile proaktif olarak iletişime geçmeye çalışmamıza rağmen, halen IWF üyesi değiller ve bu tür içerikleri engellemek, önlemek ve paylaşımını durdurmak için hizmetlerimizi kullanmıyorlar” dedi.
Telegram, platformdaki zararlı içerikleri proaktif olarak denetlediğini iddia etse de, NCMEC’in CyberTipline gibi programlarına katılmayı reddetmesi, bu tür materyallerin tespit edilmesi ve hızlı bir şekilde kaldırılması konusundaki yetersiz olduklarını düşündürüyor.
Şeffaflık Raporlama ve Medya İlişkileri
Telegram, diğer sosyal medya platformlarının aksine, şeffaflık raporlaması konusunda da standartların gerisinde kalıyor. Diğer sosyal ağlar, her altı ayda bir, kolluk kuvvetlerinin talepleri doğrultusunda kaldırılan içeriklerin bir listesini yayınlarken, Telegram bu raporları yalnızca uygulama içindeki bir kanal aracılığıyla paylaşıyor ve geçmiş raporlara erişim imkanı sunmuyor.
Telegram’ın medya ile iletişim yöntemi de alışılmadık bir şekilde, uygulama içindeki bir otomatik bot üzerinden sağlanıyor. Bu sistem üzerinden yapılan taleplere genellikle yanıt verilmiyor ve basın ekibi, yapılan çeşitli taleplere aylarca yanıt vermemesiyle dikkat çekiyor.
Pavel Durov, geçtiğimiz Haziran ayında gazeteci Tucker Carlson’a verdiği bir röportajda, Telegram platformunu yönetmek için “yaklaşık 30 mühendis” istihdam ettiğini belirtmişti. Rusya doğumlu olan Durov, şu anda Dubai’de yaşıyor ve Rusya, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri ve Karayipler’deki St. Kitts ve Nevis adasında vatandaşlığa sahip.
Telegram, özellikle Rusya, Ukrayna ve eski Sovyetler Birliği ülkeleri ile İran’da popülerliğini koruyor.