R21 Sıtma Aşısı: Afrika’daki Çocukların Yaşamı İçin Bir Dönüm Noktası

aşı
Paylaş

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), UNICEF’in Orta Afrika Cumhuriyeti’nin Bangui şehrine 43 binden fazla sıtma aşısı dozunu başarıyla teslim ettiğini duyurdu. 24 Mayıs 2024 itibarıyla, GAVİ aşı İttifakı tarafından finanse edilen 122 bin ek dozun daha teslim edilmesi planlandı.

Beş milyondan fazla nüfusu olan Orta Afrika Cumhuriyeti, rutin çocukluk çağı bağışıklaması için R21 aşısını alan ilk ülke oldu.

DSÖ, daha önce önerdiği RTS,S aşısıyla birlikte, artık Afrika’da sıtma aşılamasını ölçeklendirmek için yeterli aşı arzının bulunduğunu belirtti. Bu, hastalıkların önlenmesi ve çocukların hayatlarının kurtarılması için atılmış önemli bir adım anlamına geliyor.

DSÖ, 2 Ekim 2023’te R21 aşısının çocuklarda sıtmayı önlemek için kullanılmasını önermişti.

Çad, Fildişi Sahili, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mozambik, Nijerya, Güney Sudan ve Uganda, R21 aşılarını almak için hazırlıklarını sürdürüyor.

UNICEF Tedarik Bölümü Direktörü Leila Pakkala, bir basın açıklamasında, “Daha önce arzın talebi karşılayıp karşılamayacağına dair endişeler artık geride kaldı. Önceliğimiz, risk altındaki her çocuğa aşıların ulaşmasıdır” dedi.

Orta Afrika Cumhuriyeti, dünyada en yüksek sıtma vakası oranına sahip ülkelerden biri. 2022 yılında ülkede yaklaşık 1.733.000 sıtma vakası rapor edildi ve bu da günde yaklaşık 4747 vakaya denk geliyor. Hastalık ayrıca yıl boyunca 5 bin 180 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu, bu da günde 14 ölüm anlamına geliyor.

Novavax Başkanı ve CEO’su John C. Jacobs, 20 Mayıs 2024’te yaptığı açıklamada, “R21/Matrix-M™ aşısı, dünya genelinde milyarlarca insanı etkileyen ve her gün binlerce çocuğun hayatını kaybetmesine neden olan sıtmanın yıkıcı etkilerini durdurmak için hayati bir araçtır” dedi.

Paylaş