Paylaş
Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF, Gavi ve Bill & Melinda Gates Vakfı, 2024 Dünya Aşı Haftası’nda “Herkese Aşı Sağlamak Mümkün” kampanyası başlattı. Son 50 yılda yapılan araştırmalara göre, aşı programları çoğunluğu çocuk, 154 milyondan fazla insanın hayatını kurtardı.
MediaCH
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yürütülen çalışmaya göre, küresel aşı programları son 50 yılda 154 milyon insanın hayatını kurtardı. Kurtarılan insanların büyük bir çoğunluğu (101 milyon) bebeklerden oluşuyor. Bu aşıların özellikle bebekler üzerindeki etkisi oldukça büyük. Çalışmada, bebek ölümlerini en çok azaltan aşının kızamık aşısı olduğu belirtildi. Aşılarla kurtarılan insanların %60’ı kızamık aşısı sayesinde hayatta kaldı.
Son 50 yılda, 14 hastalığa (difteri, Haemophilus influenza tip B, hepatit B, Japon ensefaliti, kızamık, menenjit A, boğmaca, invaziv pnömokok hastalığı, çocuk felci, rotavirüs, kızamıkçık, tetanos, tüberküloz ve sarı humma) karşı yürütülen aşı programları, tüm dünyada bebek ölümlerinin %40 oranında, Afrika Bölgesi’nde ise %50’den fazla bir oranda azaltılmasına katkıda bulundu.
Çalışmaya göre, bağışıklama yoluyla kurtarılan her insan, ortalama 66 sağlıklı yıl kazandı. Çocuk felci aşısı sayesinde, aşı olmadığı takdirde felç olacak 20 milyondan fazla insan bugün yürüyebiliyor.
UNİCEF, pandemi yıllarında bir veya daha fazla aşı dozunu kaçıran 67 milyon çocuğa ulaşma çabalarının hızlandırılması gerektiğini belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Aşılar sayesinde çiçek hastalığı ortadan kaldırıldı, çocuk felci ortadan kaldırılmak üzere, sıtma ve rahim ağzı kanseri gibi hastalıklara karşı yeni aşıların geliştirilmesiyle hastalıkların sınırlarını zorluyoruz. Devam eden araştırmalar, yatırımlar ve iş birliği sayesinde, önümüzdeki 50 yıl içinde milyonlarca insanın daha hayatını kurtarabiliriz” dedi.
Dünya Sağlık Asamblesi tarafından 1974 yılında başlatılan Genişletilmiş Bağışıklama Programı’nın (GBP) esas amacı; difteri, kızamık, boğmaca, çocuk felci, tetanos, tüberküloz ve çiçek hastalığı gibi hastalıklara karşı tüm çocukları aşılamaktı. Program günümüzde “Temel Bağışıklama Programı” olarak adlandırılıyor ve 13 hastalığa karşı evrensel aşı tavsiyelerini ve 17 hastalık için özel tavsiyeleri içeriyor. Bağışıklama programı, çocukların yanı sıra ergenleri ve yetişkinleri de kapsayacak şekilde genişletiliyor.
GBP programının başlangıcında, dünya genelinde bebeklerin sadece %5’inden azı rutin aşılara ulaşabiliyordu. Ancak günümüzde, küresel olarak bebeklerin %84’ü, difteri, tetanos ve boğmaca dahil olmak üzere üç doz aşı ile korunuyor.
Program kapsamındaki paydaşların başarısına dikkat çeken UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, “Aşılar sayesinde, günümüzde, tarihin herhangi bir döneminde olduğundan daha fazla sayıda çocuk hayatta kalıyor ve beşinci yaş gününü sağlıklı bir şekilde kutluyor. Bu ivmeyi hızlandırmalı ve her yerde her çocuğun hayat kurtarıcı aşılara erişmesini sağlamalıyız” dedi.