Paylaş
Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde (KDC) hızla yayılan M çiçeği salgınında vakaların %75’inin 10 yaşından küçük çocuklarda görüldüğü bildirildi.
MediaCH
Munigi bölgesinde faaliyet gösteren Medair sağlık kuruluşundan Dr. Pierre-Olivier Ngadjole, çocukların bağışıklık sistemlerinin tam olarak gelişmemiş olmasının, onları salgına karşı daha savunmasız hale getirdiğini ifade etti. Ngadjole, BBC’ye verdiği demeçte, “Hastalık, yakın temasla çok hızlı yayılıyor. Çocuklar sosyal mesafeye dikkat etmeden oyun oynuyorlar ve evlerde birden fazla kişi aynı yatakta yatabiliyor. Bu koşullar, salgının hızla yayılmasına zemin hazırlıyor” dedi.
450’den Fazla Kayıp
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından uluslararası acil durum ilan edilen M çiçeği salgını, KDC’de bu yıl kaydedilen vakaların büyük çoğunluğunu oluşturuyor ve şu ana kadar 450’den fazla can kaybına neden oldu. BBC, ülkenin doğusundaki tedavi merkezlerine yaptığı ziyaretlerde, hastalığın özellikle çocukları ağır bir şekilde etkilediğini gözlemledi.
Ngadjole, ülkedeki çatışmalar nedeniyle oluşan kalabalık ve hijyenik olmayan yaşam koşullarının, salgının yayılmasında ciddi bir risk teşkil ettiğini de sözlerine ekledi. Ngadjole, “Bölgede çok sayıda insan, isyancı grupların saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı ve kamplarda yaşıyorlar. Bu kalabalık ve sağlıksız koşullar, hastalığın yayılmasını kolaylaştırıyor” şeklinde konuştu.
Yetersiz Tıbbi Kaynaklar
Haziran ayından bu yana Munigi’deki klinikte, cilt enfeksiyonlarını tedavi etmek için antibiyotikler, parasetamol ve güvenli içme suyu gibi hayati hizmetler ücretsiz olarak sunuluyor. Klinik, şu ana kadar 310 mpox vakasını tedavi etmiş ve günde 5-10 yeni hasta kabul ediyor. Ngadjole, “Ücretsiz sağlık hizmetleri, insanların mali zorluklarla karşılaşmadan tedaviye erken ulaşabilmeleri açısından kritik öneme sahip” ifadelerini kullandı.
Ancak diğer bölgelerde durum daha da kritik. Bir başka hastanede, Haziran ayından bu yana 800 hasta tedavi edilmesine rağmen sekiz çocuk hayatını kaybetti. Hastanenin başhekimi Dr. Robert Musole, yetkililerin salgının ciddiyetini hafife almamaları gerektiğini belirterek, “Durum gerçekten ciddi ve çok zor durumdayız; talep çok, ama kapasitemiz dar. Hastalar için yatak ve ilaç sıkıntısı var” dedi.
KDC’de, virüsün merkez üssü olmasına rağmen henüz bir aşı bulunmuyor. Hükümet, geçen hafta ABD ve Japonya’dan aşıların yakında gelmeye başlayacağını umduğunu açıkladı.