İnsan Ticareti Mağdurlarının Yüzde 38’i Çocuklar

İnsan Ticareti Mağdurlarının Yüzde 38’i Çocuklar
Paylaş

BM’ye göre çocuklar insan tacirlerine karşı her zamankinden daha savunmasız. Yoksulluk, çatışmalar ve dijital teknolojiler bu suçu körüklüyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Çocuklara Yönelik Şiddetle Mücadele Özel Temsilcisi Najat Maalla M’jid, BM İnsan Hakları Konseyi’nin 58. oturumunda dünya genelinde çocuk ticaretinin arttığını belirtti. Çocukların kaçırılmadan önce, kaçırıldıkları sırada ve sonrasında şiddet ve sömürüye maruz kaldıklarını vurguladı.

M’jid, yoksulluk, gıda güvensizliği, insani krizler, çatışmalar ve zorla yerinden edilmenin çocuk ticaretini artırdığını söyledi. Ayrıca, çocuk ticaretinin nesiller boyu süren şiddet ve dışlanmaya yol açtığını ifade etti.

Çocuklar, insan ticaretinin önemli bir kısmını oluşturuyor

BM’nin İnsan Ticareti Hakkındaki Küresel Raporu’na göre, insan ticareti mağdurlarının %38’ini çocuklar oluşturuyor. Kız çocuklarının bu suça maruz kalma oranı ise son beş yılda önemli ölçüde arttı. Teknolojinin de çocuk ticaretini kolaylaştırdığına dikkat çeken M’jid, çevrimiçi çocuk istismarı, ev içi kölelik, çocuk yaşta evlilikler, silahlı gruplara katılım, dilenciliğe ve suç işlemeye zorlama gibi uygulamaların yaygınlaştığını söyledi.

Çocuk ticareti ile ilgili mahkûmiyet oranlarının düşük kaldığını belirten M’jid, suçluların çoğunlukla cezasız kaldığını ifade etti. Yolsuzluk, korku ve koruma eksikliği nedeniyle çocukların maruz kaldıkları suçu bildirmekte zorlandığını ekledi.

Faillerin Cezasızlığına Son Verilmeli

Çocuk ticaretinin önüne geçmenin mümkün olduğunu belirten BM Özel Temsilcisi, bunun ancak sosyal hizmetler ve çocuk koruma sistemlerine yapılacak yatırımlarla ve faillerin cezasızlığına son verilerek sağlanabileceğini söyledi. Temsilci, “Hesap verebilirliğin artırılması ve daha güçlü bir hukuk sisteminin devreye sokulması gerekiyor” diyerek uluslararası toplumun bu konuda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

Paylaş