Paylaş
Özel eğitim kurumlarında öğretmen ve idare arasında yaşanan anlaşmazlıklar, engelli bireylerin eğitim hayatında adaptasyon sorunlarını artırıyor.
Funda Canpolat
Engelli çocuk yetiştiren aileler, özel eğitim kurumlarında öğretmen ve okul idaresinin ücret anlaşmazlıkları nedeniyle sürekli öğretmen değişikliğinden şikayetçi
Yeni öğretim yılının başlamasıyla birlikte milyonlarca öğrenci okul sıralarındaki yerini aldı. Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından paylaşılan istatistik verilerine göre, 2022-2023 yılları arasında 507 bin 804 engelli öğrenci eğitim görüyor.
Eğitim hayatının önemli kısmında bulunan engelli çocuklar yaşıtlarına göre okul ortamına adapte olmakta sorun yaşayan özel bireyler olarak varlığını sürdürüyorlar. Ancak özel eğitim kurumlarında ve devlet okullarında sürekli olarak öğretmen değişikliği yapılması bu bireylerin okula adaptasyon konusunda sorun yaşamasına neden oluyor. Öğretmen değişikliğinden en az engelli öğrenciler kadar aileleri de olumsuz etkileniyor.
Devlet okullarında sınıfların en fazla 2 kişilik olmasının öğretmen stoğu konusunda sorun yaşanmasına neden olduğunu belirten Elazığ Eğitim Bir Sen 1 Nolu Şube Başkanı İbrahim Bahşi, 9. Köy haber sitesine konuştu. Bahşi, “Bizim norm fazlası olarak nitelendirdiğimiz öğretmenlerimiz de her yıl bu değişiyor velilerimizin de en çok şikayetçi olduğu konu bu.” diye konuştu.
Bahşi, açıklamasının devamında şu sözlerine yer verdi; “Burada şöyle birşey var resmi yönetmelik gereği öğrenci sayılarının çok düşük olması, en fazla iki öğrenci olması gibi şartlardan kaynaklı maalesef öğretmen sıkıntısı yaşıyoruz. Çünkü ikiden fazla öğrenciyi bir sınıfta kontrol altında tutmak mümkün değil. Bu anlamda öğretmen sıkıntısı yaşıyoruz.”
Veliler bu süreçlerden şikayetçi!
Velilerin, engelli çocukların yeni öğretmenlere zor alıştığını ve sürekli öğretmen değişikliğinden şikayetçi olduğunu söyleyen Bahşi, şu bilgileri verdi:
“Bizim norm fazlası olarak nitelendirdiğimiz öğretmenlerimiz de her yıl bu değişiyor. Velilerimizin de en çok şikayetçi olduğu konu bu. Geçen yıl gelen öğretmenden memnunduk işte bu yıl o gelmedi başka bir öğretmen geldi, işte bu çocuk öğretmene alışana kadar böyle bir süreç yaşıyoruz gibi şikayetler duyuyoruz. Ama İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz mümkün olduğu kadar bu konuda daha anlayışlı, daha iyi eğitim almış öğretmen arkadaşlarımızı bu özel öğrencilerimize görevlendirilerek evde eğitim konusunda gerekli hassasiyeti gösteriyor.”
Engelsiz Sosyal Yaşam ve Kültür Derneği Başkanı Mert Erol Turmuş da özel okullarda yaşanan öğretmen krizine değindi. Özel okullarda ücret anlaşmazlığı nedeniyle sürekli olarak öğretmen değişikliğine dikkat çeken Turmuş, “Mağdur olan engelli çocuklarımız ve aileleridir” dedi.Turmuş sözlerine şöyle devam etti:
“Engelli bireyler toplumda zor tutunan bireyler. Toplumda sürekli ötekileştirilerek, acınarak yaşamını sürdüren bu bireyler adaptasyon sorunu yaşamaktalar. Engelli bireyler eğitim hayatında ve normal hayatında öncelikle duygusal bağ kurmak isterler. Okul ortamında sürekli olarak öğretmen değişikliği yaşanması bu bireylerin sorun yaşamasına neden oluyor. Özellikle özel okullarda öğretmenler ve idareler arasında yaşanan ücret problemi sık sık öğretmen değişikliğine neden oluyor. Bu durum hem öğrenciyi hem de veliyi zora sokuyor. Bu çocuklar her seferinde sil baştan başlamak zorunda kalıyorlar.“
9. Köy