Paylaş
Yeni bir araştırma, ebeveynlerin dikkatinin dağılmasının çocuk-ebeveyn etkileşimlerini olumsuz etkilediğini gösterdi. Araştırmaya göre, dikkat dağınıklığı, ebeveyn duyarlılığını ve çocuk katılımını azaltıyor.
MediaCH
İsviçre’deki araştırmacılar, dikkat dağınıklığı kaynağının çocuk-ebeveyn etkileşimi üzerindeki etkilerini inceledi. 50 ebeveyn-çocuk çiftiyle yapılan çalışmada, ebeveynlerin anket doldurma gibi aktivitelerle dikkatlerinin dağıldığı durumlarda, çocuklarının iletişim sinyallerine daha az duyarlı oldukları ve çocukların da sosyal katılımının azaldığı görüldü. Deneyde ebeveynler, kağıt üzerinde ya da tablette anket doldurmak gibi farklı işlerle meşgul edildi. Sonuçlar, dijital dikkat dağıtıcılar ile dijital olmayanlar arasında fark olmaksızın her iki durumda da ebeveynlerin duyarlılığının azaldığını ve çocukların katılımının düştüğünü gösterdi.
Araştırmayı yürüten Prof. Nevena Dimitrova, ebeveynlerin dikkati dağılmadığında çocuk-ebeveyn etkileşiminin en iyi seviyede olduğunu vurguladı. Dimitrova, medyada sıkça duyduğumuz ekran kullanımının çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine dair bilgilerin aksine, bilimsel kanıtların ekran kullanımının tek başına kötü olduğunu göstermediğini belirtti. Dimitrova, asıl sorunun, ebeveynlerin çocuklarıyla tam olarak ilgilenmemeleri olduğunu söyledi.