Dünyadaki Her Üç Çocuktan Biri Miyop

dünya genelinde çocuklarda miyop - mediach.net
Paylaş

Dünya genelinde yapılan bir araştırmaya göre, çocuklarda uzağı görememe sorunu (miyop) hızla artıyor. Özellikle COVID-19 pandemisi sırasında artan ekran süresi ve azalan dışarıda vakit geçirme süresi, miyop oranlarını yükseltti.

Çocuklarda miyop oranları dünya genelinde hızla yükseliyor. Yeni bir analiz, her üç çocuktan birinin uzağı net göremediğini ve kısa süre sonra bu oranın daha da yükseleceğini ortaya koydu. British Journal of Ophthalmology’de yayımlanan araştırma, 50 ülkeden 5 milyon çocuk ve gençten elde edilen verileri inceleyerek miyopide son yıllarda yaşanan ciddi artışı gözler önüne serdi. Özellikle COVID-19 salgınında çocukların ekran başında daha fazla zaman geçirmesi ve dış ortamdan uzak kalması bu yükselişi hızlandırdı.

En Yüksek Oran Asya’da

Araştırmaya göre, miyopiye en çok Asya’da rastlanıyor. Japonya’da çocukların %85’i, Güney Kore’de ise %73’ü miyop durumda. Çin ve Rusya’da bu oran %40’ın üzerinde seyrederken, Paraguay ve Uganda gibi ülkelerde ise %1 gibi düşük seviyelerde seyrediyor. İngiltere, İrlanda ve ABD gibi ülkelerde miyopi oranı %15 civarında.

1990 ile 2023 yılları arasında miyopi oranının üç katına çıkarak %36’ya ulaştığını belirten araştırmacılar, bu artışın COVID-19 salgını sonrası dönemde “özellikle dikkat çekici” olduğunu ifade ediyor. Göz kusuru genellikle ilkokul yıllarında başlıyor ve göz büyümesini tamamlayana kadar, yaklaşık 20 yaşına kadar ilerlemeye devam ediyor.

Miyopi Oranlarının Artmasındaki Nedenler

Miyopinin yaygınlaşmasında çevresel faktörler ve genetik etkenler önemli rol oynuyor. Özellikle Doğu Asya ülkelerinde çocukların çok erken yaşlarda eğitime başlaması, göz kaslarına aşırı yük bindiren uzun süreli ekran veya kitap odaklanmaları miyopiyi tetikliyor. Örneğin Singapur ve Hong Kong’da çocuklar iki yaşında eğitim hayatına başlıyor. Bu durum, göz kaslarını zorlayarak miyopiyi hızlandırıyor. Afrika gibi kıtalarda ise çocuklar eğitime 6-8 yaşlarında başladığı için miyopi Asya’dakine oranla yedi kat daha az görülüyor.

Pandemi döneminde çocukların daha uzun süre kapalı alanlarda kalması ve ekran sürelerinin artması, göz sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattı. Araştırmacılar, pandemi dönemiyle birlikte gençlerde görüş bozukluğunun hızlandığına dair kanıtlar olduğunu belirtiyor.

2050’ye Kadar Büyük Artış Bekleniyor

Araştırmaya göre, 2050 yılına gelindiğinde dünyadaki ergenlerin yarısından fazlasının miyop olması muhtemel. Özellikle kız çocuklarında miyopiye daha sık rastlanacağı öngörülüyor. Kız çocuklarının erkeklere kıyasla dışarıda daha az vakit geçirmesi ve gelişimlerinin daha erken yaşlarda tamamlanması nedeniyle miyopi riski daha erken yaşta ortaya çıkıyor.

Asya kıtasında miyopi oranının 2050’de %69’a kadar çıkması beklenirken, gelişmekte olan ülkelerde de oranların %40’a ulaşabileceği tahmin ediliyor.

Paylaş