Diyarbakır’daki Çocuk İstismarına İlişkin Soru Önergesi

meclis
Paylaş

Diyarbakır’da, aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu 21 kişinin, 14 yaşındaki zihinsel engelli F.B.’yi sistematik olarak cinsel istismara maruz bıraktığı gerekçesiyle yargılandığı ve 8 yıl süren duruşma sürecinin ardından beraat ettikleri olay, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşındı. DEM Parti milletvekilleri, konuyla ilgili olarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Son zamanlarda basına yansıyan Diyarbakır’daki cinsel istismar olayı, ülke genelinde infial yarattı. Zihinsel engelli çocuk F.B., 21 kişi tarafından cinsel istismara maruz bırakıldı. Bu kişiler arasında kamu görevlilerinin de bulunduğu belirtiliyor. Olayla ilgili 8 yıldır devam eden dava süreci, yargılanan 21 sanığın beraat etmesi ile sonuçlandı. Olay ile ilgili “somut delil yok” ifadesine karşı çıkan DEM Parti, konunun aydınlatılması için harekete geçti. Verilen soru önergesinde; tanık beyanlarının, adli tıp raporunun ve çocuğun vücudundaki darp izlerinin somut delil olarak kabul edilip edilmediği soruldu.

Türkiye’nin çocukların korunmasına yönelik uluslararası sözleşmelere taraf olduğunun hatırlatıldığı önerge metninde, “Resmi ve bağımsız kurumlar tarafından yapılan istatistiklere göre, özellikle son on yılda bu tür vakaların sayısı üç katına çıktı. Ceza mahkemelerinde çocuklara yönelik cinsel şiddet ve istismar suçlarına ilişkin dava dosyalarının sayısı on binleri aşmış durumda. 2023 yılında yalnızca bu suçlardan dolayı 7 bin 88 kişi cezaevine girerken, 7 bin 108 kişi beraat ettirildi. Bu veriler, faillerin cezasız kalma olasılığının yüksek olduğunu ve mevcut hukuki süreçlerin etkinliğini sorgulatıyor” ifadelerine yer verildi.

Adalet Bakanı’na Yöneltilen Sorular

Milletvekilleri, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a yönelttikleri soru önergesinde şu sorulara yanıt aradı:

  1. Bakanlık, istismar olayından ve faillerin beraat kararından haberdar mıdır?
  2. “Somut delil yok” ifadesiyle ne kastedilmektedir? Tanık beyanları, adli tıp raporu ve çocuğun vücudundaki darp izleri somut delil olarak kabul edilmemekte midir?
  3. İstismar olayının uzun süre sonra adli makamlara intikal etmesi nedeniyle beraat kararının verilmesi istismarın üzerini örtmek değil midir?
  4. Sanıkların mağdur çocuğu ve ailesini tehdit ettiği kanıtlanmasına rağmen, bakanlık mağduru ve aileyi korumak için hangi girişimlerde bulunmuştur?
  5. Aileyi tehdit eden kişiler hakkında yasal bir süreç işletilmiş midir?
  6. Mahkeme kararının bozulması için bakanlık bir girişimde bulunacak mıdır?
  7. Çocuğa yönelik cinsel istismar suçuna karışan kamu görevlilerinin sayısı kaçtır ve bu kişilerin cezalandırılması süreci ne aşamadadır?
  8. Çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi için bakanlığın bir acil eylem planı var mıdır?

Paylaş