COVID-19 Kaynaklı Ekonomik Zorluklar Çocukların Ruh Sağlığını Tehdit Ediyor

anne-çocuk
Paylaş

COVID-19 kaynaklı ekonomik zorluklar, ailelerde bir dizi sorun yaratırken, çocukların ruh sağlığını da olumsuz etkiliyor.

ABD Ohio State Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, pandeminin getirdiği ekonomik güvensizliğin ebeveynlerde depresif semptomların artmasına, bu durumun çiftler arasındaki ilişki kalitesinin düşmesine ve sonunda çocuklarda içe dönük davranışların artmasına neden olduğunu ortaya koydu.

Araştırmanın baş yazarı ve Ohio State Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü öğretim üyesi Joyce Lee, “Pandemi kaynaklı ekonomik sıkıntılar, çocukların ruh sağlığını olumsuz etkileyen bir dizi sorunu beraberinde getirdi” dedi. Lee, bu bulguların, pandemide çocukların ruh sağlığının ciddi şekilde etkilendiğini gösteren diğer araştırmalarla paralellik taşıdığını belirtti.

Araştırma, pandeminin ilk haftalarında ekonomik zorluk yaşayan ve 12 yaş ve altı en az bir çocuğu bulunan 259 ebeveyni kapsıyor. Çalışma, ebeveynlerin depresif semptomları, ilişki kalitesi ve sert ebeveynlik uygulamaları ile çocuklarının içe dönük davranışları arasındaki bağlantıları inceledi.

Ebeveynlerde Depresyon ve İlişki Sorunları

Araştırmacılar, ekonomik güvensizlik yaşayan ebeveynlerin daha yüksek düzeyde depresif semptomlar bildirdiğini ve bunun da çiftler arasındaki ilişkileri olumsuz etkilediğini buldu. Bu tarz olumsuz ilişki dinamikleri, ebeveynlerin çocuklarına karşı daha sert davranışlar sergilemesine neden oldu. Çocuklara bağırma, fiziksel ceza gibi sert uygulamalar, çocuklarda sık ağlama, yalnızlık ve korku gibi içe dönük davranışlarla ilişkilendirildi.

Lee, “Pandemi kaynaklı ekonomik zorluklar, çocukların ruh sağlığına zarar veren bir dizi sorunu tetikledi” dedi. Araştırmanın ebeveynler arasındaki ilişki kalitesini de dikkate almasının önemine dikkat çeken Lee, ilişki kalitesinin aile dinamiklerinin bir parçası olduğunu ve çocuklarla olan iletişimi etkilediğini belirtti.

Cinsiyet Farklılıkları ve Sosyal Güvenlik İhtiyacı

Pandemi döneminde annelerin kariyerlerinde daha büyük darbeler aldığı ve çocuk bakımında daha fazla sorumluluk üstlendiği yaygın olarak rapor edildi. Ancak, araştırma ebeveynlerin ekonomik sorunlara tepkileri arasında önemli bir cinsiyet farkı bulamadı. Lee, bunun küçük örneklemle yapılan bir çalışma olduğunu ve cinsiyet farklarının daha geniş araştırmalarla doğrulanması gerektiğini belirtti.

Araştırma, ekonomik zorluk yaşayan ebeveynler için erken müdahale ve destek sağlayacak sosyal güvenlik ağlarının önemini vurguladı. Lee, “Ekonomik baskılar, bu olumsuz sonuçlara yol açmadan önce, ebeveynleri erken aşamada destekleyecek daha iyi bir sosyal güvenlik ağına ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Çalışmanın yazarları arasında Ohio State Üniversitesi’nden Sehun Oh, Amy Xu ve Angelise Radney; Michigan Üniversitesi’nden Shawna J. Lee ve Old Dominion Üniversitesi’nden Christina M. Rodriguez yer aldı.

Paylaş