Çocuk İşçilik Yasaklansın: Son Bir Yılda 66 Çocuk İşçi Hayatını Kaybetti

isig veri
Paylaş

İSİG Meclisi tarafından açıklanan rapora göre, son bir yılda en az 66 çocuk iş kazalarında yaşamını yitirdi. Çocuk işçi ölümleri sanayi, inşaat ve hizmet sektörlerinde artış gösteriyor.

2024-2025 eğitim öğretim yılı 9 Eylül Pazartesi günü başladı. Ancak ülkenin dört bir yanında eğitim çağındaki çocuklar, okul sıralarında olmaları gerekirken işyerlerinde hayatlarını riske atıyor. Son bir yılda en az 66 çocuk işçi hayatını kaybetti.

Kentsel Yoksulluk ve Çocuk İşçilik

Çocuk işçiliğin özellikle tarım sektöründe yoğunlaştığı bilinirken, son rapor bu durumun değişmeye başladığını ortaya koyuyor. Artık çocuk işçi ölümlerinin büyük bir kısmı kentlerde meydana geliyor. Organize Sanayi Bölgeleri’nin yaygınlaşması, sanayi ve inşaat sektörlerinde çalıştırılan çocuk sayısında artışa neden oldu. Tarımda 24, sanayide 17, inşaatta 13, hizmet sektöründe ise 12 çocuk işçi çalışırken hayatını kaybetti. Bu ölümler, çocukların eğitim ve gelişim hakkını gasp eden bir sistemin acı sonucunu yansıtıyor.

MESEM: Bedava İşçilik mi?

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) uygulamasına da sert eleştiriler getirdi. MESEM’in çıraklık eğitimi adı altında çocukları iş gücü piyasasına dahil eden bir sistem haline geldiğini belirten rapor, yaklaşık 300 bin çocuğun bu program kapsamında haftada dört gün işyerlerinde çalıştığını vurguluyor. Eğitim adı altında meşrulaştırılmaya çalışılan bu uygulama, çocukların ücretsiz ve ağır koşullarda çalışmasına yol açıyor.

Sektörlerde Yaşanan Ölümler

Tarım işçisi çocuklar, sıcak hava ve zorlu çalışma koşulları nedeniyle en çok boğulma vakalarıyla hayatını kaybediyor. Sanayide ise makineye sıkışma, patlama ve yanma gibi iş kazaları ölümlere neden oluyor. İnşaat sektöründe çalışan çocukların büyük bir kısmı yüksekten düşerek yaşamını yitiriyor. Ayrıca moto-kuryelik gibi tehlikeli işlerde çalışan çocukların trafik kazaları sonucu ölüm oranlarında da artış gözlemleniyor.

Çocuk İşçiliğin Önlenmesi İçin Talepler

Raporda, çocuk işçiliğin tamamen yasaklanması ve çocuk işçi çalıştıran işverenlere ağır yaptırımlar uygulanması gerektiği vurgulanıyor. Eğitim sisteminin ise çocukları iş gücüne itmek yerine onları geleceğe hazırlayan bir yapıya kavuşturulması isteniyor. Ayrıca tüm okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmesi ve yoksul çocukların temel ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanması da talep ediliyor.

Paylaş