Annenin Stres Hormonu, Çocuğun Zeka Seviyesini Etkiliyor

kortizol testi
Paylaş

Danimarka’da gerçekleştirilen bir çalışma, hamileliğin üçüncü trimesterinde yüksek stres hormonu seviyelerinin çocukların zeka seviyelerini etkileyebileceğini gösterdi.

Stockholm’de düzenlenen 26. Avrupa Endokrinoloji Kongresi’nde sunulan bir araştırmaya göre, hamileliğin üçüncü trimesterinde (son üç aylık dönem), stres hormonunun (kortizol) yüksek seviyeleri, 7 yaşındaki erkek çocukların zekasını (IQ) olumsuz yönde etkilediği ortaya çıktı. Ancak, bu etki kız çocuklarında gözlemlenmedi. Bununla birlikte, hamilelik sırasında annenin idrarında bulunan kortizon seviyelerinin yüksek olması, kız çocuklarında zeka puanlarının artması ile ilişkilendirildi.

Danimarka’daki Odense Üniversitesi Hastanesi’nden araştırmacılar, daha önce gerçekleştirdikleri bir çalışmada, kortizolun çocuklarda dil gelişimini etkilediğini ortaya çıkarmıştı. Çalışmaya göre, annelerin hamileliklerinin üçüncü üç aylık döneminde yüksek kortizol düzeylerine sahip olmaları, çocukların bir ila üç yaşları arasında daha gelişmiş konuşma ve dil becerileriyle ilişkilendirilmişti.

Bu çalışmada ise üçüncü trimesterdeki 943 hamile kadının kortizol ve kortizon düzeyleri incelendi ve aynı dönemdeki 943 çocuğun IQ test sonuçlarını değerlendirildi. Araştırmacılar, erkek çocuğu taşıyan hamile kadınların kanındaki kortizol seviyelerinin, kız çocuğu taşıyan kadınlarınkine göre daha düşük olduğunu belirledi. Ayrıca, annelerinin üçüncü trimesterde yüksek kortizol seviyelerine maruz kalan erkek çocukların 7 yaşındaki IQ testlerinde daha düşük puanlar aldığı ortaya çıktı.

Araştırmada ayrıca, annelerinin idrarlarında kortizon düzeylerinin daha yüksek olduğu durumlarda, aynı yaş grubundaki kız çocuklarının IQ testlerinde daha yüksek puanlar elde ettiği gözlendi. Bu bulgular, annenin hamilelik sırasındaki stres hormonu seviyelerinin, çocuğun nörogelişimsel sonuçları üzerinde cinsiyete özgü farklılıklar yaratabileceğini gösteriyor.

Paylaş