Paylaş
Türkiye’de “Afet ve Acil Durumlarda Çocuk Hakları ve Eğitim” programı, UNICEF, Millî Eğitim Bakanlığı ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı işbirliğiyle başlatıldı. Bu program, acil durumlarda çocukların haklarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla yürütülecek.
MediaCH
Üç yıl sürecek olan program, özellikle yöneticiler, kitap inceleme komiteleri, programcılar, uzmanlar, öğretmenler ve okul personeli dahil olmak üzere Bakanlık personelinin acil durumlarda çocuk haklarının korunması konusundaki yetkinliklerini artırmayı hedefliyor. Aynı zamanda, Bakanlığın acil durum ve afet müdahale planlarında çocukların refahını ve haklarını koruyacak net bir yol haritası oluşturulması bekleniyor.
Programın tanıtım toplantısına Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli ve UNICEF Türkiye Temsilcisi Paolo Marchi katıldı.
Bu girişim, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi hükümlerine uygun olarak hareket etmesine katkıda bulunacak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
UNICEF Türkiye Temsilcisi Paolo Marchi, törende yaptığı konuşmada, “Her çocuğun, her koşulda ve ortamda eğitim hakkı vardır. Bu, afet ve insani kriz dönemlerini de kapsar. Acil durumlarda eğitim kesintiye uğradığında, çocuklar rutinlerini ve sosyal bağlarını kaybederler. UNICEF, krizden etkilenen her çocuğa kesintisiz eğitim sağlamak için ortaklarıyla birlikte çalışıyor. Millî Eğitim Bakanlığı ile başlattığımız bu program, her çocuğun eğitim hakkını güvence altına alma yolunda atılmış bir adımdır” dedi.
Afetler, öğrencilerin okulda veya evde olduğu zamanlarda meydana gelebilir. Şubat 2023’te yaşanan yıkıcı depremlerin ardından, eğitimin devamlılığının sağlanmasının güçlü bir afet müdahalesi ve toparlanma süreci için kritik olduğu bir kez daha anlaşıldı.
Bu program ile, depremden etkilenen çocukların eğitim kaybını önlemek için Türkiye’deki çeşitli bakanlıklar, kuruluşlar ve diğer paydaşlar arasında bir işbirliği ve koordinasyon ağı kurulacak.