Paylaş
2023 yılında Avrupa’da yaşanan rekor sıcak hava dalgaları, milyonlarca insanı etkiledi ve çocuklar için ciddi sağlık tehditleri oluşturdu. UNICEF raporu, artan sıcaklıkların çocukların sağlığını tehlikeye attığını ve 2021’de 377 çocuğun ölümüne neden olduğunu ortaya koydu. Avrupa ve Orta Asya’da ısı dalgalarının etkilerini azaltmak için hükümetlere altı acil politika önerisi sunuldu.
MediaCH
2023 yılı, Avrupa’da geniş çapta sel ve şiddetli sıcak hava dalgaları ile milyonlarca insanın rekor düzeyde zorluklarla karşılaşmasına neden oldu. Yıl boyunca Avrupa’daki kara sıcaklıkları, ortalamanın üzerinde seyretti ve Eylül ayı, kaydedilen en sıcak ay oldu. Ayrıca, deniz yüzeyi sıcaklıkları da rekor seviyelere ulaştı.
Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından yayınlanan veriler, 2023’ün Avrupa’da kaydedilen en sıcak veya ikinci en sıcak yıl olduğunu doğruladı. Bu durum, Avrupa genelinde aşırı sıcak günlerin sayısının rekor düzeye ulaşmasına ve kıtada “güçlü sıcak stresi” yaşanan günlerin artmasına yol açtı.
WMO’nun raporuna göre, ısıya bağlı ölümler son 20 yılda yaklaşık yüzde 30 arttı.
Konu ile ilgili bir rapor da UNICEF tarafından yayımlandı.
UNICEF’in yeni raporuna göre, Avrupa ve Orta Asya genelinde artan sıcaklıklar 2021 yılında yaklaşık 377 çocuğun ölümüne yol açtı. 23 ülkeden elde edilen veriler üzerine yapılan analiz, etkilenen çocukların yaklaşık yarısının yaz aylarında ısıyla ilgili hastalıklardan hayatını kaybettiğini ortaya koydu.
Konu ile ilgili konuşan UNICEF Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Regina De Dominicis, “Avrupa ve Orta Asya’da yaklaşık 92 milyon çocuk sık sık ısı dalgalarına maruz kalıyor. Bu bölge, dünya genelinde sıcaklıkların en hızlı arttığı yerlerden biri. Artan sıcaklıklar, özellikle küçük çocuklar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Kısa sürede müdahale edilmezse bu sorunlar hayati tehlikeler yaratabilir” şeklinde konuştu.
Isının çocuklar üzerindeki akut etkilerine dikkat çeken rapora göre, doğum öncesinde bile bazı etkiler görülebiliyor. Aşırı sıcakların düşük doğum ağırlığı, ölü doğum ve doğuştan gelen anomalilere yol açabileceği de ifade ediliyor. Rapor ayrıca, aşırı sıcaklardan dolayı bölgede yaşayan çocuk ve gençlerin ömründen 32 binden fazla sağlıklı yıl azaldığını belirtti.
UNICEF, Türkiye’de dahil Avrupa ve Orta Asya’daki hükümetlere şu altı politika önerisini sundu:
1- Isı dalgalarının etkisini azaltmak için Ulusal Katkı Beyanları (NDC), Ulusal Adaptasyon Planları (NAP) ve afet risk azaltma ve yönetim politikaları gibi stratejilerin merkezine çocukları koyarak yeniden entegre edilmeleri,
2- Çocuklar arasında ısıya bağlı hastalıklar ile daha iyi mücadele amacıyla ısı sağlığı eylem planlarına ve birinci basamak sağlık hizmetlerine yatırım yapılması
3- Erken uyarı sistemlerine, özellikle ısı uyarı sistemlerine yatırım yapılması,
4- Çocukların oyun alanlarındaki sıcaklıkları azaltmak ve öğretmenleri ısı stresine yanıt verecek becerilerle donatmak için eğitim tesislerinin uyarılması,
5- Şehir tasarımını ve altyapısını uyarlayarak binaların, özellikle en savunmasız toplulukları barındıranların, ısı maruziyetini en aza indirecek şekilde donatılmasının sağlanması,
6- Özellikle su kalitesi ve erişiminin bozulduğu ülkelerde güvenli su temininin sağlanması.