Paylaş
Avrupa’da bu yıl boğmaca vakaları önemli bir artış gösterdi. Pasteur Enstitüsü tarafından 4 Haziran’da yayımlanan verilere göre, 2024 yılının başından bu yana Fransa’da yaklaşık 6 bin vaka bildirildi.
MediaCH
Boğmaca, bakterilerin neden olduğu ve hava yoluyla bulaşan son derece bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlanıyor. Bu enfeksiyon özellikle bebekler ve hassas bireyler için ciddi bir tehlike oluşturuyor.
Fransız ulusal sağlık ajansı Santé Publique France (SPF), Nisan 2024’te boğmaca vakalarındaki artışa dikkat çekti. Ajans, ilk çeyrekte çoğunlukla anaokulları, ilkokullar, kreşler ve bakım evleri gibi topluluk ortamlarında, aynı zamanda aile ortamlarında on beş kadar vaka grubu tespit edildiğini belirtti.
Pasteur Enstitüsü’ne bağlı Boğmaca Ulusal Referans Merkezi’nin (CNR) verilerine göre, 2024 yılının ilk beş ayında 5 bin 854 vaka teşhis edildi. Bu rakam, 2023 yılında toplam 495, 2022’de 67 ve 2021’de sadece 34 olarak kaydedilmişti.
Pasteur Enstitüsü’ne göre, enfekte bir kişi hastalığı ortalama 15 kişiye daha bulaştırabiliyor.
Avrupa’da artış
Vaka sayılarındaki artış sadece Fransa ile sınırlı değil. Diğer Avrupa Birliği ülkelerinde de vaka sayılarında artış gözlemleniyor. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından 8 Mayıs’ta yayımlanan bir rapora göre, 2024 yılının ilk üç ayında 30 ülkede 32 binden fazla vaka kaydedildi. Bu sayı, 2023’te 25 bin olarak bildirilmişti.
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’ne göre, COVID-19 pandemisi sırasında uygulanan koruyucu önlemlerden dolayı insan bağışıklığının zayıflaması vakalardaki artışın sebeplerinden biri oldu.
Pasteur Enstitüsü Boğmaca ve Diğer Enfeksiyonlar Ulusal Referans Merkezi Başkanı Sylvain Brisse, AFP’ye verdiği demeçte, “Bu döngüsel hastalığın yeniden canlanmasını bekliyorduk. Her üç ila beş yılda bir zirve yapar. Son zirve 2018’deydi. COVID dönemi iyileşmeyi geciktirdi, ancak şimdi gerçekten şiddetli bir şekilde geri dönüyor” dedi.
Yetişkinler Bebeklere Bulaştırıyor
Fransa gibi çocukların yıllardır boğmacaya karşı aşılandığı ülkelerde, aşılanamayacak kadar küçük bebeklere hastalığı bulaştıranlar yetişkinler oluyor. Fransız sağlık sigortası l’Assurance Maladie’ye göre, yetişkinlerin her 20 yılda bir hatırlatma aşısı yaptırmaları gerekiyor.