Paylaş
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) yapılan bir araştırma, erken yaştaki zorlukların ergenlik dönemindeki madde kullanımıyla ilişkili olduğunu gösterdi. Yapılan çalışma, aile içi şiddet, ihmal ve yoksulluk gibi çeşitli olumsuz deneyimlerin ergenlik dönemlerinde alkol, tütün ve uyuşturucu madde kullanma riskini artırdığını ortaya koydu.
MediaCH
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yapılan bir araştırma, çocukların erken yaşta karşılaştığı zorlukların beyin fonksiyonları üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde ortaya koydu. 5 bin 798 çocuğun katılımıyla gerçekleştirilen çalışma, özellikle maddi sıkıntıların beyin fonksiyonlarını ciddi şekilde etkilediğini gösterdi.
Yapılan araştırmaya göre, maddi sıkıntılar çocukların beyin fonksiyonları üzerinde en güçlü ve yaygın etkilere sahip olan zorluklar arasında yer alıyor. Ancak, maddi sıkıntıların yanı sıra, aile içi ihmal ve ev/çevre istikrarsızlığı gibi diğer zorluk türlerinin de beyin fonksiyonları üzerinde önemli etkilere sahip olduğu belirlendi.
Özellikle, bu zorluklar beynin somatosensoryel ve subkortikal ağlarında belirgin değişikliklere yol açıyor. Bu ağlar, duyusal işlemleme ve stres yanıtı gibi kritik fonksiyonları yönetiyor. Erken yaşta yaşanan zorluklar, bu alanlarda kalıcı değişikliklere neden olabilir.
Araştırma ayrıca, erken yaşta yaşanan zorlukların beyin fonksiyonları üzerindeki etkilerini anlamada ırksal ve sosyo-ekonomik eşitsizliklerin de önemli bir rol oynadığını gösterdi (Örneğin, ABD’de Afro-Amerikalı ve Hispanik çocuklar, beyaz çocuklara kıyasla daha yüksek oranlarda yoksulluk ve diğer olumsuz deneyimlerle karşılaşıyor).
Çalışmanın bağlantısına buradan ulaşabilirsiniz.