Paylaş
Kızamık Avrupa’da yeniden yükselişte! 2024’te bildirilen 127 bin vaka, son 25 yılın en yüksek seviyesi. Uzmanlar aşılama oranlarının kritik seviyede düşük olduğunu vurguluyor.
MediaCH
Avrupa Bölgesi, son 25 yılın en yüksek kızamık vakalarıyla karşı karşıya. UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan analizlere göre, 2024 yılında Avrupa ve Orta Asya’daki 53 ülkede toplam 127 bin 350 kızamık vakası bildirildi. Bu sayı, 2023 yılında kaydedilen vakaların iki katına ulaşarak 1997’den bu yana görülen en yüksek seviyeyi temsil ediyor.
Kızamık salgını ve aşılanma oranları
Bildirilen vakaların %40’ından fazlası beş yaş altındaki çocukları kapsarken, hastalığa yakalananların yarısı hastaneye yatırıldı. Kızamık komplikasyonları arasında zatürre, beyin iltihabı, ishal ve su kaybı gibi hayati tehlike oluşturan durumlar bulunuyor.
Kızamık vakaları 1997 yılında 216 bin olarak kaydedilirken, 2016 yılında 4 bin 440 vakaya kadar düşmüştü. Ancak, 2018 ve 2019 yıllarında sırasıyla 89 bin ve 106 bin vaka rapor edilerek yeniden bir artış eğilimi başladı. COVID-19 pandemisi sırasında aşılanma oranlarındaki düşüşle birlikte 2023 ve 2024 yıllarında vakalar önemli ölçüde arttı.
Özellikle Bosna-Hersek, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Romanya gibi ülkelerde aşılanma oranlarının %80’in altında kaldığı belirtiliyor. Bosna-Hersek’te MCV1 aşısının kapsama oranı 2023’te %55, Karadağ’da ise yalnızca %24 olarak kaydedildi. Toplumsal bağışıklık için gerekli olan eşik %95 olarak belirlenmişken, bu ülkelerde oranlar kritik seviyede düşük seyrediyor.
En fazla vaka Romanya ve Kazakistan’da
2024 yılında Avrupa Bölgesi’nde en fazla kızamık vakası 30 bin 692 vaka ile Romanya’da görüldü. Onu 28 bin 147 vaka ile Kazakistan takip etti.
Kızamık, insanlara en bulaşıcı virüslerden biri olarak tanımlanıyor. Kızamıklı bir kişi, ortalama 12-18 kişiye hastalığı bulaştırabiliyor. Bu oran, gripten 12 kat, Ebola virüsünden 6 kat ve COVID-19’dan iki kat daha bulaşıcı olduğunu gösteriyor.
Bağışıklık sistemine zarar veren kızamık, vücudun enfeksiyonlarla mücadele yeteneğini zayıflatıyor ve diğer hastalıklara karşı savunmasız hale getiriyor. Çocuklar arasında en yaygın görülen bu hastalık, aşılanmamış bireylerde %90 olasılıkla enfeksiyona yol açıyor. Aşılanan bireyler ise %97 oranında kızamık geçirme riskinden korunuyor.
UNICEF ve DSÖ’den acil çağrı
DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans P. Kluge, artan kızamık vakalarının önemli bir uyarı olduğunu belirterek, “Kızamık geri döndü ve bu hepimiz için bir uyarı niteliğinde. Yüksek aşılama oranları olmadan sağlık güvenliği sağlanamaz” dedi. UNICEF Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Regina De Dominicis ise hükümetlerin acil eyleme geçmesi gerektiğini vurgulayarak, “Çocukları bu ölümcül hastalıktan korumak için aşılamaya yapılan yatırımların sürekli olması gerekiyor” dedi.