Paylaş
Ruanda’da yapılan bir araştırma, kadınların maruz kaldığı aile içi şiddetin çocuklarda büyüme geriliği riskini artırdığını ortaya koydu. Özellikle hamilelik döneminde yaşanan fiziksel ve cinsel şiddetin çocukların gelişimi üzerindeki olumsuz etkisi dikkat çekiyor.
MediaCH
Ruanda’nın kırsal bölgelerinde yapılan yeni bir araştırma, kadına yönelik aile içi şiddetin çocuklarda büyüme geriliği (bodurluk) ile ilişkili olduğunu ortaya koydu. 2021 yılında Kuzey Ruanda’da gerçekleştirilen araştırmada, 3 yaş altı çocuğu olan 601 kadının öyküsü araştırıldı. Kadınların yüzde 47.4’ü hamilelik döneminde herhangi bir aile içi şiddet türüne maruz kaldığını belirtirken, bu şiddetin çocuklarının gelişimi üzerinde doğrudan etkili olduğu görüldü.
Araştırmaya göre, hamilelik öncesi ve sırasında fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kalan kadınların çocuklarında büyüme geriliği riskinin arttığı belirlendi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre çocuklarda boy kısalığı, gelişim geriliği olarak tanımlanıyor ve bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Şiddet Türleri ve Etkileri
Araştırmada yer alan kadınların yüzde 33’ü psikolojik şiddete, yüzde 31.4’ü cinsel şiddete ve yüzde 25.7’si fiziksel şiddete maruz kaldığını belirtti. Hamilelik öncesinde fiziksel şiddet gören kadınların çocuklarında büyüme geriliği riskinin yüzde 29 arttığı saptanırken, hamilelik döneminde cinsel şiddet yaşayan kadınlarda bu risk yüzde 25 oranında arttı.
Uzmanlar, özellikle hamilelik sürecinde maruz kalınan şiddetin, kadının hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını olumsuz etkilediğini ve bu durumun bebeklerin gelişimi üzerinde kalıcı hasarlar bırakabileceğini vurguluyor.
Yapılan çalışmaya buradan erişebilirsiniz.