2024’te Türkiye’de 71 Çocuk İş Cinayetlerinde Yaşamını Yitirdi

2024'te Türkiye'de 71 Çocuk İş Cinayetlerinde Yaşamını Yitirdi
Paylaş

İSİG Meclisi tarafından açıklanan rapora göre, 2024 yılında en az 71 çocuk, çalışırken yaşamını yitirdi. Tarım sektörü ölümlerin çoğunluğunu oluşturuyor.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) 2024 yılı raporuna göre, çalıştırılan 71 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Çocuk ölümleri tarım sektöründe yoğunlaşırken, sanayi ve inşaat sektörlerindeki artış da dikkat çekti. Raporda, kırsal yoksulluk nedeniyle çocukların tarımda çalıştırılmaya devam ettiği belirtilirken, organize sanayi bölgelerinin yaygınlaşmasıyla çocuk emeğinin sanayi ve inşaat sektörlerine kaydığı da vurgulandı.

Kentsel yoksulluğun derinleşmesiyle birlikte çocuklar AVM’lerde, sanayi bölgelerinde, şantiyelerde ve sokaklarda daha sık çalıştırılıyor. Rapora göre, tarımda çalıştırılan çocuk ölümleri genellikle görünmez kılınırken, sanayi ve inşaat gibi kent merkezlerindeki alanlarda çalıştırılan çocukların durumu daha fazla dikkat çekiyor.

Mesleki eğitim yaşı 12’ye düştü

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) kapsamında, 1,5 milyon öğrencinin yer aldığı ve bunların 300 bininin 18 yaş altındaki çocuklar olduğu açıklandı. MESEM sistemi, çocukları haftada bir gün okula gönderip dört gün boyunca iş yerinde çalıştırmayı içeriyor. Raporda, bu uygulamanın çocuk işçiliğini meşrulaştırdığı ifade edildi.

Raporda ayrıca, MEB’in başlattığı “zanaat atölyeleri” ile mesleki eğitim yaşının 12’ye indirildiği bilgisine yer verildi. Pilot olarak on şehirde başlatılan bu uygulamayla çocuklar yaz tatillerinde iş gücüne dahil ediliyor.

Raporda ayrıca şu bilgilere yer verildi:

2024 yılı itibarıyla Türkiye’de en az 1897 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bunlardan 106’sı kadın ve 1791’i erkek işçilerdi.

İş cinayetlerinin yoğunlaştığı (toplam yüzde 54 ve 1042 işçi ölümü ile) üç işkolu bulunuyor: İnşaat, tarım ve taşımacılık.

iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı ise şöyle:

14 yaş ve altı 22 çocuk,
15-17 yaş arası 49 çocuk/genç,
18-29 yaş arası 395 işçi,
30-49 yaş arası 793 işçi,
50-64 yaş arası 462 işçi,
65 yaş ve üstü 96 işçi,
80 işçinin ise yaşı bilinmiyor.

Genç işçilerde göçmenlerin ölüm oranı genel iş cinayetlerinin iki katı oldu.

94 mülteci/göçmen işçi hayatını kaybetti. Bu işçilerin geldikleri ülkelere bakılırsa: 49 işçi Suriyeli; 13 işçi Afganistanlı; 5’er işçi İranlı, Rusyalı ve Türkmenistanlı; 3’er işçi Iraklı ve Özbekistanlı; 2 işçi Ukraynalı; 1’er işçi Andorralı, Cezayirli, Çinli, Gürcistanlı, Kırgızistanlı, Mısırlı, Pakistanlı, Polonyalı ve Sudanlı.

Rapor ile ilgili tüm detaylara buradan erişebilirsiniz.

Paylaş