Paylaş
2023 yılı, dünya çapında çocuk felciyle mücadelede önemli bir dönüm noktası oldu. Yeni aşılar ve güçlü iş birlikleriyle çocuk felci vakalarında azalma yaşandı.
MediaCH
Polio (çocuk felci) salgınının sona erdirilmesi için küresel çapta verilen mücadele, 2023 yılı itibariyle önemli bir aşamaya geldi. Dünya, polio vakalarının neredeyse tamamen ortadan kaldırılmasını hedefleyen Küresel Polio Eradikasyon Girişimi (GPEI), polio virüsünün en fazla görüldüğü bölgelerde büyük başarılar elde ettiğini duyurdu
Sınır geçişlerinde aşılamalar başarı sağladı
Pakistan ve Afganistan, polio virüsünün hala aktif olduğu son iki ülke olarak öne çıkıyor. Ancak 2023 yılı itibarıyla, her iki ülkede de polio vakaları hızla azaldı. Geçtiğimiz yıllarda zorlu coğrafi ve siyasi engellerle mücadele eden GPEI, 2023’te daha fazla çocuğa polio aşısı ulaştırmayı başardı. Özellikle “sıfır doz” olarak bilinen, hiçbir aşı almamış çocukların aşılanması konusunda önemli ilerlemeler kaydedildi.
Pakistan’da, göçebe nüfusun aşılanması için başlatılan yeni projeler ve iki ülke arasındaki sınır geçişlerinde yapılan aşılamalar, bu mücadelenin başarısına katkı sağladı. Afganistan’da ise polio virüsünün yayıldığı bölgeler daralırken, yapılan çalışmaların sonucu olarak virüsün genetik çeşitliliği de tarihi bir düşüş gösterdi.
Çocuk felciyle mücadelede yeni dönem: nOPV2 aşısı
2023’te, çocukları polio’dan koruma adına yeni bir adım daha atıldı: Yeni Tip 2 Oral Polio Aşısı (nOPV2). Bu aşı, daha güvenli ve etkili bir çözüm sunarak, dünya genelinde 1 milyar dozu aşkın bir miktarda kullanıldı. nOPV2’nin daha stabil genetik yapısı, polio virüsünü daha etkili şekilde kontrol altına almayı sağladı.
Çocukların en yüksek risk altında olduğu bölgelerde yapılan acil müdahale ve yerel topluluk temelli çalışmalar, cVDPV2 (aşı kaynaklı polio türü 2) vakalarını %50 oranında azalttı. Özellikle Afrika’nın güneydoğusundaki Malawi ve Mozambik gibi ülkelerde 2022’deki polio salgınları sonrasında bu yıl hiç vakaya rastlanmadı.
Çocuk Felci Nedir?
Çocuk felci, Polio virüsünün neden olduğu, sinir sistemi üzerinde kalıcı hasar bırakan ve genellikle kaslarda felce yol açan bir hastalıktır. En çok 5 yaş altındaki çocukları etkileyen bu hastalık, özellikle temiz içme suyu ve sanitasyonun yetersiz olduğu bölgelerde hızla yayılabilir. Virüs, insan dışkısı ile bulaşan, ağız yoluyla vücuda giren bir enfeksiyon hastalığıdır.